lentil

Сочевиця – не дрібниця!

Розуміння визначальної ролі вирощування бобових для здоров’я ґрунту нині не є чимось унікальним для українських аграріїв. Натомість, віддаючи шану бобовим, багато хто йде «соєвим» шляхом, натомість незаслужено забуваючи про інші бобові. А це звужує агрономічний світогляд і фінансовий зиск.

Чому якісна сівозміна не може обійтися без сочевиці?

Сочевиця роками доводила свою значущість у сівозміні, проте здебільшого робила це далеко від наших теренів. Якщо на межі 1960–1970-х рр. валовий збір сочевиці в світі ледь дотягував до позначки в 1 млн т, то вже наприкінці минулого – на початку нинішнього століття сочевиця виборола собі місце під сонцем. І наприкінці 2010-х рр. світовий вал перетнув позначку в 5 млн т (основний внесок у це досягнення зробили Канада, Індія, Бангладеш, США, Австралія і Китай). Урожайність за той самий час збільшилася від 5,5 ц/га пів століття тому до 11,5 ц/га наприкінці 2010-х. У чому секрет сочевичного успіху? Він полягає, насамперед, у високій калорійності сочевиці, 25% легко засвоюваного білка та 50% вуглеводів, що забезпечують втамування голоду. Важлива ознака сочевиці, нині надто актуальна для нас, – посухостійкість. А бульбочки на корінні формуються вже на ранніх фазах розвитку рослин. Показовими є цифри динаміки збільшення азоту, фіксованого під час виробництва зернобобових культур у світі: якщо в ті самі 1960-ті цей показник був на рівні 70 тис. т, то наприкінці 2010-х перевищив 400 тис. т!

Цікавим є досвід агрохолдингу «Арніка», що веде господарювання на Полтавщині й чималу увагу приділяє органічному землеробству. Свого часу тут взяли за основу систему землеробства «Древлянська», згідно з якою 50% культур в сівозміні відводиться під вирощування бобових. Йдеться не про саму лише сою, бобових має бути кілька різних видів.

Поради щодо вирощування сочевиці

Оптимальна глибина висіву насіння сочевиці – 4–7 см. Водночас якщо ґрунт сухий, то глибину загортання можна збільшити, а якщо ґрунт перезволожений (хоча тенденція у наших широтах протилежна), то відповідно – зменшити. У ФГ Олексія Дона перед висіванням рекомендують вирівняти ґрунт за Овсінським (назагал підготовка ґрунту з осені – наріжний камінь сочевичного успіху). Попередники – зернова група (крім кукурудзи), технічні культури (крім соняшнику). Передпосівна обробка насіння здійснюється препаратами з мікоризою. Олексій Дон пропонує вузькорядний спосіб висівання (від 7,5 до 15 см). Посів – надранній, щойно дадуть змогу погодні умови, посіви витримують зниження температури до мінус 5оС. Догляд за посівами передбачав досходове боронування, боронування під час сходів. В «Арніці» зокрема здійснювали досходове боронування штригель-бороною для контролю бур’янів у фазі білої нитки, а боронування по сходах робили тричі. Результат – посіви практично чисті від бур’янів.

Важливий момент, який передбачає вирощування бобових – вчасне збирання. Друга половина липня – оптимальний термін збирання. За словами Олексія Дона зволікання може зумовити втрати до 80% урожаю. І навіть якщо верхні боби ще не достатньо сухі, братися до збирання варто, бо розтріскування бобів нижнього ярусу за пізнього збирання зумовить втрати.

Чому варто вирощувати сочевицю?

Якої врожайністю можуть похизуватися в Україні? Вона сягала 22 ц/га! Прикладів вирощування сочевиці на великих площах в Україні дедалі більшає. Так, ТОВ «Шестерня» на Дніпропетровщині не боїться висівати цю культуру на площі 1000 га. Вартий наслідування приклад?

Ну, а ціна на сочевицю не може не тішити. Вартість вирощування бобових даної культури сягає 25 000 грн/т наприкінці січня! До того ж важливою чеснотою цієї бобової є те, що вона підвищує врожайність наступних культур у сівозміні. Хай там як, а перспективи в сочевиці на наших ланах є. У цьому, глибоко переконаний Леонід Фадєєв, (ТОВ «Завод «Фадєєв Агро»): «Частка виробництва сочевиці в Україні, та інших бобових культур, зростатиме». Не виключено, що вже й цьогоріч. Тому сприяє ринок і стрімке зростання цін на добрива.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *