Основою ефективного ведення сільськогосподарської діяльності є використання якісного посівного матеріалу; забезпечення рослин живленням; якісний захист культур від хвороб і шкідників та інші важливі складові. На жаль, сьогодні багато аграріїв дбають лише про те, як «нагодувати» та захистити рослину і витрачають шалені кошти на закупівлю мінеральних добрив і засобів захисту рослин і навіть не задумуються про те, наскільки важливий обробіток ґрунту, в якому ростуть ці рослини. Для таких агровиробників ґрунт — це щось неживе, лише місце, де рослина росте.
Із розвитком хімічної промисловості стали забувати про природні процеси, в результаті яких утворюються всі без винятку поживні речовини, потрібні для рослин. Звісно, з мінеральними добривами простіше. Кинув — і все виросло. Тому всі зусилля хімічних компаній спрямовані на розробку рекомендацій із застосування добрив, а про природне їхнє поновлення в ґрунті практично ніхто не піклується.
Що таке ґрунт?
Передусім, із першим кроком на поверхню поля, слід розуміти, що у вас під ногами — живий світ зі своїми правилами та законами. На одному гектарі землі мешкає приблизно 500 кг живих організмів (мікроби, водорості, рачки, гриби, хробаки тощо). І втручання людини в їхню життєдіяльність, особливо з використанням таких механічних знарядь, як плуги, робота яких невластива природним процесам, завдає великої шкоди ґрунтоживучим організмам і мікробіоті.

Безкоштовним і водночас потужним джерелом енергії на землі є сонце. Без його тепла та енергії не розвиватиметься жоден живий організм. Також для розвитку організмів потрібні повітря та вода. Рослини запасають енергію сонця у своїх тканинах. Після завершення вегетації та відмирання ними живляться тварини і мікроби. Каркасом життя слугує верхній ґрунтовий шар планети.
Усе разом — рослини, ґрунтоживучі організми й мікробіота, які успішно співіснують і функціонують у створеному для себе домі, — це і є ґрунт.
Екосистема ґрунту – джерело гарного врожаю
Усі процеси в ґрунті тісно взаємопов’язані. Створюється складна й водночас дуже стійка екосистема, біоценоз. Ґрунт — нижча частина біоценозу, найбільш населена й жива та фантастично ненажерлива. До 80% усієї сонячної енергії, яку запасають рослини, поглинаються ґрунтом. А це означає, що за інших умов, без отримання цього живлення, земля деградує. Такою її створили мільярди років еволюції. Недарма аграрії, які тісно займаються органічним землеробством і пізнали всю силу і велич ґрунтових організмів, порівнюють живність, яка мешкає на одному гектарі землі, з биком, якого треба годувати зеленою масою.
Всі жителі та елементи ґрунту між собою пов’язані. Забери щось – і зруйнується ціла система. Знищ мікроби – і самому доведеться боротися з патогенами, розкладати органіку, доставляти рослинам азот і мінерали.

Знищ ґрунтову структуру — і немає повітря, води, відмирають коріння рослин і мікроби, тікають хробаки. Значна частка корисних мікробів може існувати лише за аеробних умов, тобто за доступу повітря в шар землі, де вони містяться.
Забери органіку — не буде ні живності, ні мікробів, ні вологості, ні капілярності. Забери рослини та живність — не залишиться нічого, окрім глини та піску.
Згідно з даними досліджень знаменитого еколога Б. Гржимека, в шарі ґрунту завглибшки 30 см на одному квадратному метрі степу мешкає:
- до 2 кг бактерій, актиноміцетів і грибів;
- до 100 г інфузорій та інших найпростіших;
- до 50 г нематод, кліщів, ногохвосток;
- до 100 г молюсків, мокриць, павуків, багатоніжок та інших комах;
- до 500 г черв’яків і хребетних.
Уся ця юрба ґрунтових організмів живе завдяки тому, що з’їдає за сезон до 10 кг рослин, які тут виростають. Ґрунт без живої екосистеми — вже не ґрунт, а просто інертний матеріал.
Як корисні бактерії та мікроби збагаючують ґрунт?
У чайній ложці поміщаються мільярди бактерій, які можуть бути стимулятором росту коренів і засвоєння поживних речовин. Вони продукують безперервний потік поживних речовин, зокрема близько 50-100 кг азоту та 20-30 кг фосфору на один гектар. Більшість із цих мікробів неможливо виростити в лабораторних умовах.
Значна частка корисних мікробів може існувати лише, за аеробних умов, тобто за доступу повітря в шар землі, де вони містяться. Обробіток ґрунту плугами нищить природну структуру ґрунту, внаслідок чого доступ повітря припиняється і в анаеробних умовах починають розвиватися шкідливі мікроби, і стійкість системи порушується. Для збереження рівноваги ґрунтової системи сучасному аграрієві потрібно змінювати підходи до обробітку ґрунту. Слід виключити процеси, які не властиві природі, наприклад перевертання пласта грунту; створювати умови для накопичення рослинних решток на поверхні поля.
Але залишається питання щодо обробітку полів із великою кількістю рослинних решток на поверхні, через що робота культиватора стає неможливою внаслідок забивання робочих органів. Здавалося, єдиним правильним рішенням для виконання цього завдання є використання важких дискових борін. Але через технічні особливості вони не в змозі загортати ці рештки на мінімальну глибину. Тому для досягнення бажаного результату їх слід заглиблювати, що дає змогу загортати рештки, але при цьому відбувається руйнування екосистеми, що утворилася на поверхні поля.
Вертикальний обробіток ґрунту – останній тренд у сучасному сільському господарстві

Останнім часом на ринку України все більшої популярності набирає сучасна технологія – вертикальний обробіток ґрунту, що дає змогу працювати на полях із великою кількістю рослинних решток. Дискові робочі органи цих машини подрібнюють рослинні рештки, частково перемішуючи їх у шарі ґрунту на глибині до 10 см.
Решту залишають на поверхні поля, тим самим створюючи умови для безперешкодного доступу до них ґрунтової біоти. Також залишені на поверхні поля рештки захищають біоту від нищівного впливу сонця, та сприяють збереженню вологи.
Отже, ґрунт — це живий організм, тож обробіток ґрунту вимагає дослуховування до нього і його видимих і невидимих мешканців, допомагати перебігу природних процесів і він вам віддячить.
1 Коментар
super !!!